Ylläpidä kotisi arvoa
Ylläpidä kotisi arvoa
Monen suomalaisen suurin varallisuuserä on kiinni omassa kodissa, joten sen arvon ylläpito ja tietysti terveellinen asuminen on tärkeää.
Asukkaan vastuulla olevat huoltotoimenpiteet vaihtelevat talotyypin mukaan, mutta vaikka asuisit taloyhtiössä, ovat osakkaat kuitenkin loppuviimeksi omistajina vastuussa yhtiön kunnosta. Uuden talon voi karkeasti sanoa olevan varsinaisista korjauksista huoltovapaa ensimmäiset 10 vuotta, mutta sen jälkeen olisi ehdottoman järkevää alkaa tehdä ylläpitokorjauksia suunnitelmallisesti, jolloin suuria ongelmia ei pääse syntymään. Omakotitalossa kuntokartoituksen kanssa ei kannata odottaa vain mahdolliseen myyntihetkeen, vaan samanlaisen remonttikartoituksen voisi hyvin tehdä jo aiemmin.
Meille alan yrittäjinä tulee valitettavan usein vastaan kohteita, joissa on niin sanotusti siloiteltu pinnat näteiksi, mutta kaikki rakenteellinen ylläpito on tekemättä. Itse arvostaisin enemmän dokumentoitua huoltohistoriaa, kuin myyntiä varten rempattua keittiötä. Pintaremontti on kuitenkin varsin helppo tehdä, jos alla olevat rakenteet ja tekniikka ovat kunnossa.
Omakotitalosta tai vapaa-ajan asunnosta puhuttaessa isompia ylläpitotarkastuksia ja -korjauksia tarvitaan muun muassa seuraavissa:
- Salaojien puhdistus ja huolto (salaojat tukkeutuvat vuosien kuluessa).
- Energiatehokkuus: ikkunoiden ja ovien laatu ja kunto, lämmitysjärjestelmän kunto, suoran sähkölämmityksen tehostaminen vaikkapa ilmalämpöpumpuilla, lisälämmöneristykset.
- Ilmanvaihdon nuohous ja säätö. Nuohous pitää tehdä säännöllisesti puhtaan sisäilman varmistamiseksi. Samoin tietysti suodattimien vaihdot pari kertaa vuodessa.
- Puujulkisivun huoltomaalaus ja tarvittaessa korjaus.
- Yläpohjan tuuletus ja lämmöneristys, vesikaton kunto: näissä voi olla puutteita, ja kosteusongelmien poissulkemiseksi ne on syytä hoitaa kuntoon heti. Ei kannata odottaa vesivuotoa, ennen kuin yläpohjassa käydään ensimmäisen kerran.
- Myös vesieristysten suhteen määräykset ovat muuttuneet vuonna 1998 ja joka tapauksessa tekninen käyttöikä näillä on noin 15 vuotta, joten vaikka kylppärit olisikin rempattu 2000-luvulla, niin nekin ovat vuotta 2024 elettäessä teknisen käyttöikänsä päässä.
Pienempiä, säännöllisesti toistuvia huoltotoimia tarvitaan aivan uudessakin asunnossa. Koti pysyy viihtyisänä ja toimivana, kun puhdistus- ja huoltotoimenpiteet suoritetaan säännöllisesti. Tällaisia ylläpitotoimia ovat esimerkiksi ilmanvaihtokoneen suodattimien vaihto, ilmanvaihtoventtiilien puhdistus, lattiakaivojen puhdistus, vesilukkojen puhdistus, kalkinpoisto hanoista ja suihkulautasista, ovilukkojen öljyäminen, liesikuvun rasvasuodattimien pesu ja laitteen puhdistus.
Nämä toimet ovat yleensä taloyhtiöissäkin osakkaan vastuulla olevia. Paloturvallisuuden kannalta ehdottoman tärkeää on tulisijojen nuohous, joka tulee vakituisessa asunnossa tehdä kerran vuodessa ja vapaa-ajan asunnolla vähintään kolmen vuoden välein. Uudessakaan asunnossa urakoitsijan vastuu tai tuotevalmistajan takuu eivät kata rikkoutumista tai toimintavirheitä, jos huoltotoimenpiteitä ei ole suoritettu valmistajan ohjeen mukaan.
Säännöllisen ylläpidon tekemisen lisäksi kannattaa säilyttää talon alkuperäiset piirustukset ja dokumentoida tehdyt remontit. Meiltä Designurakalla saat aina remontista kirjalliset suunnitelmat ja loppudokumentaation tehdystä työstä.
Ota yhteyttä!
Miten voimme olla avuksesi? Meidän asiantuntijamme tarjoavat tilaratkaisut, jotka räätälöidään vastaamaan juuri sinun toiveita ja tarpeita. Olipa tavoitteenasi toimivammat tilaratkaisut, koko kodin remontti, kylpyhuonesaneeraus tai keittiön sisustus teemme tilaunelmat todeksi.
Varaa maksuton kartoitus ja ota ensimmäinen askel kohti toimivampia, inspiroivampia ja terveellisempiä tiloja jo tänään!
- 010 508 2430
- info@designurakka.fi
-
Linnankoskenkatu 10,
00250 Helsinki