Remontti-suunnittelu taloyhtiössä

Remontti-suunnittelu taloyhtiössä

Tämänkertaisessa artikkelissamme haluamme nostaa esiin muutamia yleisiä muutostöitä, jotka voivat aiheuttaa päänvaivaa remonttisuunnittelussa. Netistä löytyy paljon neuvoja taloyhtiön ja osakkaan välisestä vastuunjaosta, joten yksityiskohtaisesti emme lähde aihetta tässä referoimaan.

 

Lähtökohtaisesti voidaan todeta, että kunnossapitovastuuta määrittelee asunto-osakeyhtiölaki ja yhtiöjärjestys. Yhtiön vastuulle kuuluu pääsääntönä ulkopinnat ja rakenteet, osakkaalle huoneiston sisäpuoli ja asunnon pinnat. Osakkaalla on oikeus teettää haluamiaan muutostöitä asunnossaan, sillä edellytyksellä, että muutoksista ei saa aiheutua haittaa yhtiölle tai muille osakkaille. Toisin päin kääntäen voi sanoa, että yhtiöllä ei lähtökohtaisesti ole oikeutta kieltää osakkaan muutostöitä, kun edellytykset täyttyvät.

Vuosien aikana tekemistämme remonteista nousevat esiin nämä TOP3 aiheet:

1. Askeläänieristys

Kun remontissa halutaan vaihtaa lattiamateriaalia, taloyhtiö vaatii askeläänieristyksen, jottei naapureille tule meluhaittaa. Tyypillisesti tämä koskee muovi-tai korkkimateriaalin vaihtoa parketiksi tai minkä tahansa materiaalin vaihtoa laataksi. Ennen lopullisten sisustussuunnitteluratkaisuiden tekoa kannattaa selvittää, mitkä ovat vaatimukset sinun taloyhtiössäsi. 

 

2.Vesikalusteet

Vesihanat, sekoittajat ja altaan vesilukko ovat yleensä yhtiön vastuulla. Käytännössä useimmiten näitä kuitenkin vaihdetaan osakkaan teettämissä remonteissa. Taloyhtiö voi edellyttää tiettyjä vaatimuksia, jotta kunnossapitovastuu säilyy yhtiöllä tai vaatimuksista poiketessa kunnossapitovastuu siirtyy osakkaalle. Osakkaan kunnossapitovastuu siirtyy myös seuraavalle omistajalle huoneiston kaupan yhteydessä. 

Yleensä remonteissa edellytetään, että käytettävillä vesikalusteilla, kuten hanoilla ja suihkuilla, on STF sertifikaatti. 

Tyyppihyväksyntä sertifikaatti on valmistajan tapa osoittaa, että tuote täyttää siltä vaaditut tekniset ominaisuudet. Lisäksi taloyhtiöissä vaaditaan tiettyä ääniluokkaa, joka näytetään myös sertifioinnilla.

 

3. Keittiön tai kylpyhuoneen siirto

Isommissa muutosremonteissa, etenkin vanhemmissa asunnoissa, halutaan usein vaihtaa tai laajentaa keittiön, kylpyhuoneen tai kodinhoitohuoneen paikkaa. Vesi- ja viemärimuutoksille löydetään yleensä helpommin ratkaisu, mutta ilmanvaihto voi tuottaa päänvaivaa, kun talossa on painovoimainen ilmanvaihto. Näissä remonteissa edellytetään aina LVI-suunnittelua osaksi osakkaan muutostyöilmoitusta. Suunnittelussa päästään jouhevasti eteenpäin, jos sinulla on jo valmiina tiedossa aiemmat LVI-suunnitelmat ja esimerkiksi hormikartoitus. Aikaa ja budjettia kannattaa kuitenkin varata myös suunnitteluun riittävästi.

 

 

Designurakan asiakkaana saat käyttöösi asiantuntemuksemme ja kokemuksemme myös taloyhtiön remonttiluvan hakemiseen ja tarvittavien erikoissuunnitelmien teettämiseen.

 

(Lähteenä käytetty: www.kiinteistöliitto.fi sivustoa)

Ota yhteyttä!

Miten voimme olla avuksesi? Meidän asiantuntijamme tarjoavat tilaratkaisut, jotka räätälöidään vastaamaan juuri sinun toiveita ja tarpeita. Olipa tavoitteenasi toimivammat tilaratkaisut, koko kodin remontti, kylpyhuonesaneeraus tai keittiön sisustus teemme tilaunelmat todeksi.
 
Varaa maksuton kartoitus ja ota ensimmäinen askel kohti toimivampia, inspiroivampia ja terveellisempiä tiloja jo tänään!
fi